Daglicht vuurwerk show ‘Mascletà Scheveningen’ als opening van TodaysArt 2014

Daglicht vuurwerk show ‘Mascletà Scheveningen’ als opening van TodaysArt 2014

De tiende editie van het TodaysArt Festival en de officiële opening van het Zuiderstrandtheater op het voormalige Norfolk terrein in Scheveningen wordt op donderdag 25 september spectaculair geopend met een daglicht vuurwerk voorstelling.

Voor de compositie van de show wordt gebruik gemaakt van samples uit de wereldberoemde Mascletàs; oorverdovende ritmische vuurwerk shows die een jaarlijkse traditie zijn in de Spaanse stad Valencia. De compositie, die speciaal voor Scheveningen is gemaakt, draagt de naam ‘Mascletà Scheveningen: een saluut aan het Zuiderstrand’. Een uitvoering van deze omvang is nog niet eerder vertoond in Nederland; in de afgelopen tien jaar is er niet zulk zwaar vuurwerk afgestoken.

Het festival voor hedendaagse creativiteit, kunst en muziek presenteert de Mascletà Scheveningen als kunstwerk binnen het festivalprogramma. Een Mascletà wordt ook wel omschreven als “een auditief spektakel van krachtig knalvuurwerk, bommen en snerpende pijlen die op een perfect georkestreerde manier de lucht in worden geschoten”. De melodie en het ritme van de explosieven zwepen het publiek langzaam op.

De show is opgebouwd uit de volledige originele ‘retenciones’ met als afsluiter de ‘terremoto final’. De compositie is geschreven door de Haagse kunstenaar Onno Dirker in samenwerking met Frits Pen van Dream Fireworks. Het Nederlandse team wordt versterkt met pyrotechnici en vuurwerkspecialisten uit Valencia, die speciaal voor de voorstelling overkomen naar Nederland. Het spektakel wordt muzikaal begeleid door Slagwerk Den Haag.

De inrichting van het vuurwerkveld is een kunstwerk op zich. Zowel de opbouw van het spektakel en het knopen van alle explosieven en linten als het vuurwerk slagveld na afloop van de show vormen een lust voor het oog. De opbouw van het vuurwerk is vanaf maandag publiekelijk te bezichtigen, na afloop van de show en na een korte veiligheidsinspectie wordt het terrein vrijgegeven voor publiek.

Mascletà Scheveningen: Een saluut aan het Zuiderstrand
Datum: 25 September 2014
Tijd: 18:30 (mensen worden geadviseerd om eerder aanwezig te zijn)
Locatie: Zuiderstrandtheater, Kranenburgweg 211 (voormalig Norfolkterrein), Scheveningen