Is deze email niet goed te lezen? Bekijk hem in uw browser.
Wenst u geen berichten meer van ons te ontvangen? U kunt zich uitschrijven boven aan dit formulier

The Generator Foundation

PRESBERICHT

Den Haag, 03-02-2010

Voor directe publicatie:

TodaysArt presenteert Nederlands programma op Culturele Olympiade in Vancouver.

TodaysArt staat bij velen bekend als internationaal festival voor pionierende, hedendaagse en opkomende transdisciplinaire kunst, muziek en technologie. In de afgelopen vijf jaar heeft het TodaysArt festival zich intensief geprofileerd als een van de belangrijkste en grootste hedendaagse kunst festivals in Europa en bouwt nu meer dan ooit aan een sterke internationale uitbreiding met presentaties in Europa en Noord Amerika.

Naast het jaarlijkse festival is de organisatie onder de naam TodaysArt door het jaar heen opmerkelijk actief in het buitenland. Grootschalige coproducties en programma’s volgens het concept van TodaysArt worden gepresenteerd door een uitgebreid netwerk van festivals in het buitenland en leveren een belangrijke bijdrage aan de presentatie van Nederlandse artiesten aan een internationaal publiek.

Na jaren van intensieve samenwerkingen ontstond er in dit netwerk van onafhankelijke festivals de behoefte zich gezamenlijk te manifesteren in een officiële vorm. Zo was TodaysArt in de afgelopen drie jaar als medeoprichter betrokken bij het ECAS (European Cities of Advanced Sound) netwerk. Vrijwel direct na de oprichting toonde ook een aantal niet-Europese organisaties een sterke interesse in de ontwikkeling van een netwerk voor internationale samenwerking tussen onafhankelijke festivals en in 2009 ontstond ICAS (International Cities of Advanced Sound and related arts).

Alle leden van ICAS zijn jarenlang bezig geweest met het vervaardigen van festivals en evenementen, elk met een eigen identiteit geworteld in sterke lokale verbindingen en contexten. De ICAS lidorganisaties zijn actief in het bouwen van bruggen tussen kunstdisciplines, culturele velden, scènes en genres met een speciaal oog op het bevorderen van uitwisseling tussen academische muzikale tradities, experimentele muziek en pop (sub-) culturen en tussen kunst en technologie.

De eerste structurele activiteiten onder de vlag van ICAS beginnen vorm te krijgen, en TodaysArt presenteert in 2010 een sterke selectie van programma’s op Club Transmediale in Berlijn, het Unsound festival in New York, het Rokolectiv festival in Boekarest en het CODE-live festival als onderdeel van de Culturele Olympiade van de Olympische winterspelen 2010 in Vancouver.

Geen nood voor de Nederlandse kunst- en cultuurfans, het TodaysArt festival vindt in 2010 gewoon plaats in Den Haag van 23 t/m 25 september.


TodaysArt & CTM, Berlijn 28/01 – 07/02 2010

CTM - Club Transmediale houdt dit jaar haar 11de editie in de Berlijn met als thema “OVERLAP - Sound and other media”. TodaysArt werkt in 2010 samen met het festival voor avontuurlijke muziek en aanverwante visuele kunsten. Vanuit deze intensieve programmatische samenwerking tussen TodaysArt en CTM zijn de organisaties TAG, STEIM en Extrema uitgenodigd om programmaonderdelen te co-presenteren. De samenwerking omvat de opening van het festival door onder meer Hiroaki Umeda en Jacob Kierkegaard die op TodaysArt 2009 stonden geprogrammeerd, een STEIM-programma met Justin Bennett, Alex Nowitz, Tok Tek & DJ Sniff. TAG presenteert de expositie “Esemplasticism - De waarheid is een compromis”.


TodaysArt & UNSOUND, New York 05/02 – 14/02 2010

Het Poolse Unsound festival presenteert een showcase van Europese en Amerikaanse experimentele, elektronische muziek en aanverwante visuele kunst. Dit twaalf dagen durende evenement is opgezet in samenwerking met het Poolse Instituut in New York, het Goethe-Instituut New York en de Tone Foundation. Deze showcase bevat onder meer concerten, clubavonden, werk in opdracht voor het evenement, paneldiscussies, workshops, tentoonstellingen en videovertoningen. Het vindt plaats tussen Manhattan en Brooklyn. TodaysArt verzorgt een muziekprogramma met Legowelt, Newworldaquarium, 2562 en Xavier van Wersch en zal deelnemen aan de panel discussie: Bass Mutations.


TodaysArt & Cultural Olympiad | Code-Live, Vancouver 22/01 – 21/03 2010

Naast de programmering op verschillende ICAS-festivals is TodaysArt uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen tijden de Olympische winterspelen te Vancouver. De Culturele Olympiade is een serie van multidisciplinaire festivals en digitale programma’s afkomstig uit het Canadese en internationale kunstspectrum en populaire cultuur. Het programma duurt 60 dagen, start voor de Olympische winterspelen en eindigt na de Olympische en Paralympische Winterspelen. CODE is de digitale editie van de Culturele Olympiade en verkent persoonlijke interacties met kunst, fysieke reacties op kunst, en de manier waarop kunst de mens uitdaagt en engageert. TodaysArt vertegenwoordigt Nederland met Daan Roosegaarde, 2562, Martyn en Charly & Gallus.

TodaysArt & Rokolectiv, Boekarest 23/04 – 25/04 2010

Na in de voorgaande jaren onder meer de projecten Skinstrument van Daan Brinkmann en SoundMuseum van Nathalie Bruys naar Boekarest te hebben gebracht, is de organisatie in samenwerking met het Rokolectiv festival een passend Nederlands programma aan het samenstellen voor de vijfde editie in april 2010.

TodaysArt Festival a division of The Generator

----------Niet voor publicatie-----------------------------
Dit persbericht en de platte tekst zijn te vinden op:
http://todaysart.nl/2010/press/pb1/
Contact:
Vincent Sauter
vincent@todaysart.nl
----------------------------------------------------------------